Gudstjänster


Vi samlas till gudstjänst i Equmeniakyrkan varje söndag klockan 11.00. Under sommaren är vissa gudstjänster på Björknäs eller i Stadsparken antingen på förmiddagen eller kvällen. Vi har dessutom extra gudstjänster vid särskilda högtider.

Läs mer om kommande gudstjänster i kalendern.

Våra gudstjänster sänds live här på webben så att du som inte kan eller vill komma till kyrkan kan följa gudstjänsten hemifrån.

Några få gudstjänster har vi även spelat in, så att man kan se dem i efterhand.

Att besöka en gudstjänst

Du är välkommen

Alla är välkomna att besöka våra gudstjänster. Man behöver inte vara kristen eller medlem i vår församling. Ta gärna med en vän!

Vårt mål med gudstjänsten

Vårt mål är att gudstjänsterna ska vända sig till alla generationer och vi låter dem därför vara varierade och brett utformade. Vi vill ge tillfälle att möta Jesus för första gången, samtidigt som vi vill ge uppbyggelse för den som vill växa i sin tro. Att hålla språk och uttrycksformer relevanta för den tid vi lever i är viktigt för oss. Vardagsproblematik och andlighet får plats i samma gudstjänster.

Så här går en gudstjänst till

Du behöver inte kunna eller veta något för att besöka en gudstjänst, det är bara att komma som du är. Kanske har du ändå några praktiska frågor, texten nedan är ett försök att besvara några av dessa.

När du kommer till Equmeniakyrkan Arvika finns hängare för kläder till höger när du gått in genom entrén. Där finns också toaletter. Sedan är det bara att fortsätta rakt fram så hittar du kyrksalen på höger sida. Det är bara att fråga någon om du inte hittar vägen direkt. I dörren till kyrksalen står någon och hälsar välkommen, de finns till för dig, du kan fråga dem om du undrar över något.

I kyrksalen letar du upp en plats där du trivs. Bänken allra längst fram är reserverad för de som deltar på scenen, sångare, gudstjänstledare och pastorer. Annars är det bara att sätta sig var som helst. Enligt traditionen står vi upp ibland när vi sjunger vissa sånger och vid några andra tillfällen. Du väljer själv, men det lättaste är att göra som bänkgrannen.

I söndagsgudstjänsten finns mycket sång och musik i olika varianter. Vi sjunger både gamla klassiska psalmer och nya sånger tillsammans. Vanligen är det också en solist eller en sånggrupp som sjunger några sånger. Någon, oftast en pastor, predikar över en bibeltext, över ett tema i Bibeln eller över något relevant ämne under 20-30 minuter.

Vi gör vanligen en insamling, en kollekt, till församlingens verksamhet. Det är en frivillig gåva, du väljer helt själv om du vill ge något. De flesta väljer att ge sin gåva via swish, men det går också att lämna kontanter i en kollektbox vid utgången. Här kan du läsa mer om andra sätta att ge en gåva.

Ofta bjuder vi in till en stund i bön i slutet av gudstjänsten då det finns tillfälle att tända ett ljus och be en bön. Det är helt frivilligt att tända ljus, men många ser det som ett sätt att ge sin bön ett konkret uttryck.

Gudstjänsten varar i en timme eller lite mer. Efter gudstjänsten bjuds det på kyrkkaffe. Det är en fin gemenskap med kaffe och kaka, det finns också saft och te för den som vill. Kanske är det någon som säger hej på kyrktorget och frågar om du vill fika tillsammans med dem. Du väljer själv om du vill dricka kyrkkaffe eller om du hellre går hem. För kyrkkaffet betalar var och en den summa man har möjlighet till, via swish eller kontanter. Du kan gärna betala tillsammans med kollekten i gudstjänsten. Rekommenderat pris är 40 kr per person eller 100 kr per familj.

Vill du ställa några frågor om kristen tro så är det bara att fråga någon. Pastorerna är särskilt utbildade och kan svara även på svårare frågor.

Varmt välkommen – hoppas vi ses!