Scout

Vad är scout?

Scouting är världens största idéburna ungdomsrörelse, grundad av Robert Baden-Powell år 1907. Den är politiskt neutral, vill ge en social och personlig utveckling och ge en demokratisk uppfostran. Man arbetar efter metoden ”learning by doing” – att lära sig genom att göra. På så sätt vill man utveckla ungdomars ansvarskänsla, laganda och förmåga att leva i naturen. Scoutrörelsen engagerar sig också i samhället t.ex. i miljön och kulturella skillnader. Alla ska ha samma möjligheter att vara med. Scouting utövas på många olika sätt, i Sverige är det mest en fritidssysselsättning. Idag finns det 32 miljoner scouter i över 200 länder. 

Scouting i Arvika

I dag består kåren Arvika Equmeniascout av ca 50 scouter och 15 ledare.

Tid: tisdagar kl. 18.00 – 19.30
Plats: Equmeniakyrkan eller Torpet i Högvalta
Ålder: från åk 1 och uppåt.
Kontakt: karchef.arvika@gmail.com

Alla scouter är indelade i tre åldersgrupper:

  • Spårarscouter från åk 1 till åk 2.
  • Upptäckarscouter från åk 3 till åk 5.
  • Äventyrarscouter från åk 6 till åk 9.

Vill du vara med?

Just nu har vi fullt i våra grupper, men fyll i detta formulär för att ställa dig i kö. Vi kontaktar dig när det finns plats.

Vad gör vi i scouterna?

När man är med i scouterna så är man med i en mindre grupp – en patrull.
Det är i patrullen man gör de flesta av aktiviteterna på scoutkvällarna; allt från lekar och matlagning till sjukvård och byggprojekt.

Ibland har vi även gemensamma kvällar när hela kåren gör något tillsammans, till exempel en spårning eller pulkaåkning. Ibland har vi också bibelstudier som en pastor eller ungdomsledare håller i.

En scoutkväll avslutas alltid med en andakt. Då får man lugna ner sig lite och lyssna till en ledare som berättar något om Gud och livet.

Utöver våra vanliga scoutkvällar så träffar vi ibland andra scouter vid olika evenemang. Ett exempel är Värmlandstrampen som sker i september varje år. Det är en långspårning med stationer där patrullen får i uppdrag att genomföra olika uppgifter och svara på frågor.

Scoutläger

Varje sommar är det scoutläger. Då tillbringar vi några dagar i naturen, långt borta från TV och andra bekvämligheter. På nätterna sover vi i stora tält och på dagarna har vi olika aktiviteter och projekt. Maten lagas i  kök som vi byggt med hjälp av slanor och presenningar. På kvällarna är det lägerbål, då sjunger vi sånger och så kanske det är någon som berättar en rolig vits, eller visar upp en rolig sketch.
Oftast åker Arvika equmeniascout på scoutläger med andra kårer (cirka 200 deltagare) på scoutgården Ladtjärnstorp utanför Torsby. Vissa år samlas vi till större läger med fler kårer.

Scoutdräkt

Scouting har alltid förknippats med en scoutdräkt, med skjorta och halsduk, men den kan se olika ut i olika länder. Idén med dräkten var att det inte skulle vara någon skillnad på medlemmarna utan alla skulle vara lika värda. Sedan några år tillbaka har alla fem scoutförbund en gemensam scoutdräkt.

Vill du veta mer?

Kika gärna på vår facebooksida.

VÄLKOMNA!

Equmeniascout nationellt

Equmenia är namnet på det samlade ungdomsarbetet i Equmeniakyrkan som har bildats av Baptistsamfundet, Metodistkyrkan och Missionskyrkan.

Equmenias scoutverksamhet hette tidigare SMU Scout. Sedan sommaren 2013 heter vi Equmeniascout. Information om Equmeniascout på riksnivå finns HÄR.

Equmenias scoutverksamhet har ca 9000 medlemmar mellan 6 – 25 år. Genom att bedriva scouting vill vi arbeta för att ha verksamhet där barn och unga får utveckla en tro, skapa en plats där alla blir sedda och förmedla budskapet att Jesus Kristus är Herre.